#Gezondheid

Wat is VCA?

rhdfgjfghte5ytukeh4

Wat is VCA? Het is een vraag die veel mensen stellen wanneer ze de term voor het eerst zien. Toch is het niet onbelangrijk: het is een van de zaken die er voor zorgt dat werknemers in de bouw verzekerd kunnen zijn van een veilige en gezonde werkomgeving. VCA staat namelijk voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, waarmee meteen al een stuk helderder wordt wat deze term precies inhoudt. Het is een checklist die aannemers kunnen gebruiken om hun werkomgeving goed op orde te houden, waaraan bijbehorende certificaten gekoppeld zijn die garanderen dat de aannemer kennis van zaken heeft. Geen onbelangrijke checklist dus: het is ook niet voor niets dat veel bedrijven dit certificaat vereisen. 

Soorten VCA

Er zijn verschillende soorten en gradaties te onderscheiden in de VCA. Het is namelijk het geval dat zowel bedrijven als personen een certificaat kunnen ontvangen, maar dat gebeurt op verschillende manieren. Bij bedrijven is dat het geval wanneer zij aan een aantal vereisten voldoen die op de checklist voorkomen: de normen die gesteld worden zijn afhankelijk van de certificering die men beoogd. Voor personen geldt dat zij een cursus moeten volgen en een bijbehorend examen met een voldoende moeten afleggen, waarna zij  een VCA certificaat behalen dat 10 jaar geldig is. Dit onderschrijft dat zij op de hoogte zijn van de geldende veiligheidsnormen. 

De cursus

Deze VCA-cursus is op verschillende manieren te volgen. Meestal is er de keuze tussen een digitale zelfstudie, hetgeen handig kan zijn wanneer men een druk agenda heeft of op irreguliere tijden werkt (hetgeen nogal eens voorkomt in de bouw. Een klassikale cursus heeft dan weer het voordeel dat het een goede omgeving biedt om zonder afleiding de kennis tot je te nemen. Het examen moet sowieso fysiek worden afgelegd; dit is echter mogelijk op meer dan 100 locaties.

<<     >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *